De WIR

Barter exchanges zijn mutual credits voor bedrijven. De Zwitserse WIR was de eerste Barter en nog altijd de grootste wereldwijd. De WIR biedt een online handelsplatform voor het bedrijfsleven om zaken te doen met gesloten portemonnee.

De Zwitserse WIR [link http://www.wir.ch] is een professionele coöperatie en tegenwoordig ook bank. Alle leden zijn MKBer; grote bedrijven en particulieren mogen niet meedoen. WIR biedt tegenwoordig een handelsplatform, een betaalsysteem en zelfs gewone bankdiensten.

De WIR geeft de leden de mogelijkheid elkaar onderling te versterken. De WIR biedt enerzijds de mogelijkheid restcapaciteit te benutten en overproductie af te zetten en anderzijds de mogelijkheid restcapaciteit of overproductie in te kopen met de verdiende WIR-credits. In feite bespaar je in de WIR op de uitgifte van gewoon geld door producten en diensten te kopen die een ander over heeft, met producten en diensten die je zelf over hebt. De WIR stelt zo aangesloten bedrijven in staat zowel hun koopkracht als afzetmarkt te vergroten. In feite worden overproductie en restcapaciteit liquide gemaakt. In tegenstelling tot de meeste Barter Exchanges makelt en schakelt de WIR niet actief tussen vraag en aanbod. Met de WIR blijfven credits binnen de eigen gelederen circuleren. Zodanig blijft de koopkracht in de regio behouden.

De WIR werd opgericht in 1934 door Paul Enz en Werner Zimmerman. De directe aanleiding voor het oprichten van de WIR was een tekort aan geld in circulatie, gedurende de crisis in de jaren 30. Door een alternatief betaalmiddel te bieden, stelde de WIR kleine ondernemers in staat hun activiteiten te continueren.

De WIR dekt de kosten van de organisatie door transactiekosten, servicekosten en rente op leningen in rekening te brengen. Er zijn ruim 70.000 bedrijven aangesloten bij de WIR; ongeveer 1/5e van het Zwitserse bedrijfsleven. Gezamenlijk bedraagt de jaarlijkse omzet ruim 2,5 miljard Zwitserse Franc.

Advertisements